"Doufáme, že evropské země dostojí svým závazkům, ale i když nedostojí, hledáme řešení, jak prodávat svou ropu a převádět příjmy z jejího prodeje," citovala viceprezidenta íránská oficiální agentura IRNA.

Mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu kromě USA a Íránu v roce 2015 podepsaly také Británie, Francie, Rusko, Čína a Evropská unie. Výměnou za pozastavení íránského jaderného programu byly proti Íránu zrušeny mezinárodní sankce. Po nedávném odstoupení USA od tohoto ujednání ostatní signatáři oznámili, že hodlají dohodu zachovat. Washington však vyvíjí nátlak na své spojence, aby íránskou ropu nekupovali.

Stálý íránský vyslanec při Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) vyzval generálního tajemníka kartelu, aby ho chránil před politickou agendou některých členských států. Podle tiskové agentury íránského ministerstva ropného průmyslu íránský diplomat šéfovi organizace Mohammedovi Barkindovi řekl, že žádnému členskému státu by nemělo být dovoleno ovládnout podíl jiného členského státu na exportu a výrobě ropy.

Teherán tak podle agentury Reuters vyjádřil znepokojení nad nabídkou Saúdské Arábie dodávat více ropy kvůli sankcím, které hodlají USA uvalit od listopadu na vývoz íránské ropy.

"Žádná země nesmí za žádných okolností převzít podíl na produkci a exportu dalších členů a ministerská konference OPEC nevydala k takovým krokům povolení," citovala agentura íránského diplomata.

Teherán požádal OPEC o podporu v situaci, kdy čelí novým sankcím ze strany Spojených států. "Írán se domnívá, že OPEC by v této fázi měl jasně podpořit své členy a zastavit spiknutí zemí, které se snaží tuto organizaci zpolitizovat," řekl íránský představitel.

Kartel OPEC v červenci zvýšil denní těžbu o 70.000 barelů na 32,64 milionů barelů, což byl nejvyšší údaj od počátku letošního roku. Samotná Saúdská Arábie přitom ještě tento týden OPEC sdělila, že v červenci těžbu snížila. Ceny ropy se po zprávě dočasně zvýšily.

Írán i Saúdská Arábie jsou významnými členy OPEC. Obě země mají často protichůdné mocenské zájmy v regionu Blízkého východu.