Oba státníci měli na programu jednání o konfliktech v Sýrii a na Ukrajině, o situaci kolem íránského jaderného programu a také o kontroverzním plynovodu Nord Stream 2.

Merkelová před zahájením jednání řekla, že obě země musejí hledat řešení ukrajinské krize, která se neustále vleče a zatím nevede k žádnému rozuzlení. Podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova vyjádřili oba státníci zklamání nad "totální stagnací" minského mírového procesu.

Merkelová upozornila, že je zapotřebí se vyhnout humanitární krizi v Sýrii, kde pomalu dohasíná občanská válka. Putin řekl, že je potřeba učinit cokoli pro to, aby se uprchlíci vyhnaní násilím ze Sýrie mohli vrátit do vlasti. Dodal, že Sýrie potřebuje mezinárodní pomoc k obnově zničené infrastruktury a k tomu, aby se uprchlíci mohli bezpečně vrátit domů.

Ruský prezident a německá kancléřka se podle Peskova dohodli, že o urovnání situace v Sýrii budou společně jednat experti z Ruska, Německa, Francie a Turecka.

Putin se před jednáním také krátce vyjádřil k plánovanému plynovodu Nord Stream 2, který je podle něho výhradně ekonomickým projektem bez politického kontextu. Plynovod má po dně Baltického moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Proti jeho výstavbě ostře protestuje zejména Polsko.

Oba státníci vyjádřili odhodlání "chránit Nord Stream 2 před nekonkurenčními útoky třetích zemí," prohlásil Peskov.

Kancléřka se s ruským prezidentem naposledy setkala v polovině května, kdy za ním přijela do černomořského letoviska Soči. Následně koncem července přijala v Berlíně ministra zahraničí Sergeje Lavrova a náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova.