Výroky směrem k Číně jsou součástí výroční zprávy určené pro americké zákonodárce. Pentagon v ní uvedl, že čínská armáda rozšiřuje operační schopnosti svého letectva a pravděpodobně nacvičuje údery proti Spojeným státům. Výdaje Číny na obranu podle americké armády loni přesáhly částku 190 miliard dolarů (4,3 bilionu Kč). Pentagon však nemá jasno v tom, jaké cíle, kromě demonstrace zdokonalené vojenské techniky, Peking popsanými kroky sleduje.

"Snahy Číny o prosazování národní obrany mají za cíl chránit nezávislost, svrchovanost a územní celistvost," reagoval dnes mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang. Zpráva Pentagonu je podle něj domýšlivá a nezodpovědná. "Vyzýváme Spojené státy, aby upustily od této přežité mentality studené války a aby přestaly rok co rok publikovat takovéto nezodpovědné zprávy," citovala mluvčího agentura AFP.

Údajná hrozba ze strany Číny byla letos hlavním tématem debaty kolem zákona o novém rozpočtu americké armády, který v pondělí podepsal prezident Donald Trump. Pentagon v lednu označil soutěžení s Čínou, a rovněž s Ruskem, za ústřední bod aktualizované národní obranné strategie USA. V květnu ministerstvo obrany stáhlo pozvání Číny ke společnému námořnímu cvičení. V červnu se na druhé straně ministr obrany James Mattis stal prvním šéfem Pentagonu od roku 2014, který Čínu navštívil.

Agentura Reuters připomíná, že kontroverzní zpráva Pentagonu vyšla v čase zvýšeného napětí mezi Washingtonem a Pekingem způsobeného obchodní válkou. Podle čínského ministerstva obrany poškozuje vzájemnou důvěru obou velmocí.