Neonacisté na sobě neměli žádné viditelné nacistické symboly, které jsou v Německu trestné. Byli oblečení v bílých košilích nebo tričkách a černých kalhotách nebo šortkách. Třímali černo-bílo-červené trikolory německého císařství z dob do první světové války. Někteří nesli transparenty s nápisem: "Ich bereue nichts" (Ničeho nelituji).

Proti akci, na které se očekávala účast asi 500 lidí, již předtím protestovaly na několika demonstracích stovky lidí. Akce krajní pravice byla na poslední chvíli zrušena na původně ohlášeném místě v části Spandau (Špandava) a přesunuta jinam, informovala agentura DPA.

"Není tu místa pro nacisty," stálo ve čtvrti na nafukovacích balonech. Starší dámy podle DPA držely transparenty se slogany "Babičky proti pravičákům" nebo "Spandau zůstane bez nacistů".

Neonacisté jako nové shromaždiště oznámili místo ve čtvrti Friedrichshain ve východní části hlavního města. Ve Spandau a Friedrichshainu bylo podle agentury Reuters nasazeno celkem 2300 policistů. "Dostali jsme zprávy o zraněních, když z tábora protidemonstrantů létaly na krajně pravicové demonstranty kameny a lahve. Nejméně jeden policista byl zraněn," řekl mluvčí berlínské policie Thilo Cablitz.

Protinacistické demonstrace byly namířeny proti každoroční neonacistické akci konané k výročí úmrtí Hesse, který 17. srpna 1987 ve špandavské věznici pro válečné zločince spáchal sebevraždu. K protiakcím vyzvaly politické strany, odbory, církve a občanské iniciativy.

Loni přes Spandau prošly stovky neonacistů. Daleko však neonacisté nedošli, protože narazili na blokády odpůrců.