Mluvčí izraelské armády uvedla, že vojáci reagovali na násilné protesty a snažili se zabránit Palestincům v překročení hranice. Podle svědků, které citovala agentura Reuters, byla většina demonstrujících několik stovek metrů od hranice. Několik desítek Palestinců se k ní ale přiblížilo, zapalovalo pneumatiky a házeli na druhou stranu hranice kameny a zápalné lahve.

Izraelští vojáci reagovali jako v předchozích měsících slzným plynem a střelbou ostrými náboji, jak to mají v rozkazech. Mnozí, včetně OSN, toto rozhodnutí izraelského velení ale kritizují jako nepřiměřenou reakci.

Dnešní protesty přicházejí po několikadenním klidu, díky němuž Izrael ve středu otevřel jediný hraniční přechod do palestinského Pásma Gazy používaný k dopravě zboží. Otevření přechodu bylo součástí vyjednávání o příměří, které za zprostředkování Egypta vede Izrael s Palestinci.

Protesty na hranicích Pásma Gazy s Izraelem vypukly koncem března v souvislosti se 70. výročím založení státu Izrael a Palestinci jimi demonstrují za právo vrátit se na území, která kdysi obývali. Protestují i proti blokádě Pásma Gazy, kterou Izrael a Egypt zavedly v roce 2007 poté, co oblast ovládlo hnutí Hamás. Blokáda a konflikt Hamásu s Izraelem způsobily na tomto území ekonomickou krizi.