Raketu vypálil španělský letoun při přeletu města Otepää, naposledy byla spatřena asi 40 kilometrů od města Tartu. Madrid nad incidentem vyjádřil politování, do vyšetřování se zapojily orgány Severoatlantické aliance. Příčinou události údajně byla lidská chyba.

Estonská armáda původně tvrdila, že pravděpodobné místo dopadu zná. Objevily se i spekulace, že střela se sama ve vzduchu zničila či explodovala v neobydlené oblasti. Na incident reagovalo sousední Rusko. Agentura TASS napsala, že pokud by vystřelená raketa zamířila na východ, a nikoli na sever, mohla by teoreticky dopadnout na území Ruské federace s nepředvídatelnými následky.

Vrchní velitel estonského letectva Riivo Valge dnes v Tallinnu novinářům řekl, že všechna místa, kam mohla raketa teoreticky dopadnout, byla prohledána. Do akce se zapojily vojenské vrtulníky a bezpilotní letouny a pět speciálních ženijních týmů.

"Všechny rozumné varianty byly vyčerpány, aktivní vyhledávání jsme ukončili," řekl generál Valge. Varování obyvatelstva, aby se nedotýkalo podezřelých předmětů, ale podle Valgeho nicméně trvá.