Toto jednání mezi čtyřma očima vyvolalo značné kontroverze. Trump totiž souhlasil s tvrzením Vladimira Putina, že Rusové se nesnažili ovlivňovat americké prezidentské volby v roce 2016; svůj souhlas s Putinovými slovy Trump později vysvětloval jako své přeřeknutí.

Bílý dům o Trumpově jednání s Putinem nezveřejnil moc podrobností, ale nejmenovaný představitel podle Reuters nabídl seznam projednávaných otázek. Hlavním tématem byla válka v Sýrii, včetně role Íránu a humanitární situace v zemi. Oba prezidenti se podle tohoto zdroje v zásadě shodli na tom, že Íránci by měli opustit Sýrii, ale Rusko to vidělo jako tvrdý oříšek..

Trump a Putin také diskutovali o kontrole zbrojení, včetně smlouvy o omezení strategických jaderných zbraní, uzavřené za Trumpova předchůdce Baracka Obamy, a smlouvy o zákazu a zničení raket a střel středního a kratšího doletu z konce studené války. Prezidenti se ale neshodli na dalším postupu v této oblasti.

V ruském tisku se v této souvislosti objevily i úvahy, že by Bolton a Patrušev mohli v Ženevě dohodnout "nová pravidla nové studené války" mezi oběma jadernými velmocemi.

Trump v Helsinkách také nastolil otázku nově budovaného plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa a tento projekt před Putinem ostře kritizoval.

Bezprostředně po více než dvouhodinovém setkání s Putinem informoval Trump Boltona, ministra zahraničí Mika Pompea a amerického velvyslance v Rusku Jona Huntsmana; tato schůzka trvala asi čtvrt hodiny. Mnoho projednávaných témat se pak znovu probíralo na následujících schůzkách v širším složení, uvedl zmíněný představitel.

Zdůraznil, že Trump řekl Putinovi, že ruské zasahování do voleb musí letos skončit - v listopadu budou Američané volit zástupce do Kongresu.

Putin opakovaně tvrdil, že se ruský stát nevměšoval do voleb v USA. To ale ponechává "velký prostor" pro další ruské aktéry, poznamenal zmíněný představitel.

Trump se snažil rozvíjet vztahy s Putinem, navzdory poznatkům amerických služeb o ruském vměšování do voleb. Vyšetřování případných vazeb svého týmu z prezidentské kampaně na Moskvu kritizuje jako "hon na čarodějnice".