Těžba by podle odpůrců mohla ohrozit zdroj pitné vody s názvem Bzenec-komplex na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje, který je pátým největším v zemi a zásobuje 140.000 obyvatel Hodonínska, Břeclavska i části Kroměřížska. V případě souhlasu s těžbou se chtějí obce bránit soudně.

Ministerstvo životního prostředí letos v květnu potvrdilo souhlasné stanovisko, které umožňuje těžbu štěrkopísku. Rozhodlo tak navzdory odporu obcí v regionu a Jihomoravského kraje, jehož hygienici varovali, že zdroj pitné vody může být kvůli těžbě v ohrožení a může nenávratně zaniknout. Hygienici Zlínského kraje vydali souhlasné stanovisko, protože podle jejich zástupce Vladimíra Možíška posuzovali pouze hlučnost a prašnost těžby, nikoli její hrozbu pro vodní zdroj.

Senátoři se nad postupem státní správy a souhlasnými stanovisky některých úřadů pozastavovali. "Je potřeba, aby se názoru petentů věnovala maximální pozornost. Pokud vodu jednou ztratí, těžko ji budou získávat z jiných zdrojů," řekl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). "Stojí proti sobě nahraditelný a nenahraditelný zdroj," poznamenala předsedkyně senátorů ANO Zdeňka Hamousová.

Předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka uvedl, že orgány státní správy postupují striktně podle zákona, berou v úvahu všechny podklady a rozhodují nestranně v rámci svých kompetencí. Úřad podle Štemberky nyní vede řízení o stanovení dobývacího prostoru, teprve následně bude jednat o povolení těžby, v němž bude "striktně vyžadovat vyřešení střetu zájmů" mezi těžařskou firmou a dotčenými obcemi a obyvateli.

Předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák (STAN) dnes novinářům řekl, že ministerstvo přehlíží stanoviska obcí i jejich obyvatel. Jednání obcí s ministerstvem podle něj nikam nevede. "Proto jsme se rozhodli, že pozveme nejen ministra životního prostředí do této lokality, ale požádáme o účast na tomto jednání i pana premiéra," řekl Polčák.

Podle společnosti Český štěrkopísek, která chce v lokalitě u Uherského Ostrohu těžit, žádné nebezpečí nehrozí. "V České republice existuje minimálně 15 srovnatelných štěrkoven, kde se štěrk těží v obdobných podmínkách, to znamená v blízkosti vodního zdroje, a k žádným negativním vlivům nedochází," řekl již dříve České televizi právní zástupce firmy Pavel Josefus.