Americké ministerstvo financí dnes oznámilo, že sankce se nově týkají čínské obchodní firmy Dalian Sun Moon Star International Logistics Trading a její singapurské pobočky SINSMS Ltd., které podle USA do Severní Koreje vyváží alkohol a cigarety. Na sankční seznam amerického ministerstva financí se dostala i ruská firma Profinet Pte Ltd a její generální ředitel Vasil Kolčanov.

Ministerstvo financí USA těmto subjektům zablokuje aktiva pod americkou jurisdikcí a zakazuje Američanům, aby s nimi obchodovali. Důvodem je, že společnosti pomáhaly KLDR obcházet americké sankce.

Světové mocnosti v čele se Spojenými státy se snaží přimět Severní Koreu, aby se vzdala jaderného a balistického programu. Po setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem letos v červnu americký prezident Donald Trump prohlásil, že postupné uvolňování amerických sankcí proti KLDR bude možné až poté, co Pchjongjang zahájí nezvratný proces jaderného odzbrojení.

"Americké ministerstvo financí bude pokračovat v sankcích vůči Severní Koreji i v opatřeních proti firmám, které je porušují, dokud nedosáhneme úplné, plně ověřitelné denuklearizace Severní Koreje," uvedl americký ministr financí Steven Mnuchin.