V současnosti je ale polská armáda podle indexu Global Firepower svým obranným potenciálem na 22. příčce světového žebříčku, zatímco Rusko na druhé.

"Měli bychom zvyšovat výdaje na obranu rychleji, než jsme původně plánovali," prohlásil Duda. Pokud to hospodářská situace dovolí, Polsko by na obranu mělo podle prezidenta vydávat 2,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) již od roku 2024. Původně tak mělo být od roku 2030. Loni polské výdaje dosáhly 1,99 procenta HDP.

Kritici ale i tak nenechávají na stavu ozbrojených sil nit suchou: vojenské námořnictvo fakticky zaniklo, většina obranných výdajů nejde na zbraně, ale na penze, mzdy a byrokracii. Slušně vypadá jen letectvo s 48 moderními stíhačkami F-16 (a 30 MiG-29 a 16 Su-22) a opatrný optimismus vzbuzuje rozhodnutí o zakoupení dvou baterií protiraketových střel Patriot, poznamenal server Onet.pl

Na rozdíl od minulosti se přehlídka neodehrála ani na náměstí před stalinskou budovou Paláce kultury v centru města, ani před sídlem vlády, ale na magistrále vedoucí podél Visly. Přehlídky se zúčastnilo více než 1000 vojáků s 200 kusy bojové techniky, včetně tanků Leopard a Twardy, transportérů Rosomak, houfnic Krab, Dana a minometů Rak. Pochodovalo či jelo na koních 900 nadšenců v historické zbroji či uniformách. Zapojili se i američtí spojenci s tanky Abrams a transportéry Stryker, jakož i britští, rumunští a chorvatští vojáci z praporu NATO.

Nad městem přeletělo 100 letadel a vrtulníků, včetně nových vládních letadel. Přelet zahájily cvičné letouny Iskra, které se zúčastnily i vůbec největší vojenské přehlídky ve Varšavě v roce 1966. Na počest 1000. výročí polského státu tehdy varšavskými ulicemi pochodovalo na 8000 vojáků s 235 obrněnci a nad metropolí přeletělo 275 letadel, a to i ve tvaru orla z polského státního znaku a číslovky 1000.

Ještě před přehlídkou prezident povýšil 11 nových generálů a admirálů.