Na potřebě vzniku agentury se dříve shodli zástupci sportovních svazů s Hniličkou, premiérem Andrejem Babišem (ANO) i Plagou. Jeho akční plán rozvoje sportu na letošní a příští rok, který ministerstvo představilo v květnu a dnes ho podpořila vláda, počítá s přípravou zákona o agentuře v příštích dvou letech. Hnilička chce, aby byl příslušný zákon účinný nejpozději od roku 2020.

Novela by měla vést k efektivnějšímu systému financování sportu. Podle průzkumu České unie sportu nemá většina z téměř 7500 klubů a jednot peníze na činnost, na nábor dětí a na kvalifikované trenéry. Kvůli složitosti dotačních programů mají kluby navíc problém s žádostmi o finance. Velkým problémem jsou i sportoviště.

Plaga novinářům řekl, že by si představoval komplexnější řešení. "Větší problém mám s těmi věcmi, které v tom návrhu zákona nejsou. Já bych si představoval robustnější novelu, která by začala trochu lépe řešit financování," uvedl. Proces přidělování dotací je podle něj zdlouhavý a chtěl by ho zrychlit tak, aby se peníze ke sportovcům dostávaly rychleji.

Hnilička připomínky ministerstev uvítal. "Jsme připraveni zapracovat. Pro mě je nejdůležitější, aby ta agentura, pokud vznikne, byla co nejpropracovanější," řekl novinářům během jednání kabinetu. Zarazil ho přístup ministrů ČSSD, kteří podporovali neutrální stanovisko. "Přestože pod novelou jsou podepsáni někteří místopředsedové ČSSD, která v minulosti měla nepříjemné kauzy v rámci MŠMT v rámci financování sportu," uvedl.

Letos je v kapitole ministerstva školství na sport vyčleněno 5,5 miliardy korun, slibovaných bylo sedm. Babiš už loni ještě jako ministr financí zástupcům svazů říkal, že si sport zaslouží okolo 12 miliard.

Sport by se měl podle Plagy vznikem agentury dostat mezi priority. "Je potřeba dát té agendě důležitost, což může být agentura v prvním kroku," uvedl. Pokud se v budoucnu ukáže, že systémová podpora sportu ze strany státu musí být ještě na vyšší úrovni, mohlo by vzniknout i samostatné ministerstvo, připustil. "Pro tuto chvíli si myslím, že ten evoluční mezikrok směrem ke sportovní agentuře je ten správný," dodal.

Ministerstvu spravedlnosti v novele chybělo bližší zdůvodnění, proč je nezbytné vytvořit nový ústřední orgán státní správy. Řešila se i připomínka, že není vhodné, aby předseda agentury mohl být poslanec či senátor, aby se na něj nevztahoval služební zákon a aby v něm podle navrhovaného složení dozorového orgánu nebyli zástupci sportovní veřejnosti. Výhrady měli ministři i k tomu, že by šéf agentury měl být odměňován jako členové vlády.

Hnilička je připraven odejít ze Sněmovny, pokud by se měl stát šéfem agentury a podle schválené verze zákona by byly pozice neslučitelné.