Ministr obrany Avigdor Lieberman dnes řekl, že přechod Kerem Šalom se otevírá po třech dnech, které se obešly bez násilí. Vzkázal také obyvatelům Pásma Gazy, že "mohou získat, jestliže je izraelským občanům dopřán klid a bezpečí, a ztratit, bude-li klid narušen".

Kromě obnovy provozu v Kerem Šalomu Izrael také rozšířil mořské pásmo, v němž mohou palestinští rybáři lovit, na devět námořních mil (22 kilometrů). Kvůli násilí tuto zónu zúžil původně na šest mil.

Lieberman se na Palestince z pásma obrátil v arabštině na facebookovém účtu úřadu pro koordinaci vládních aktivit na palestinských územích. Napsal, že rozlišuje mezi vedením radikálního Hamásu a prostými občany. "Obyvatelé Gazy musejí pochopit, že Izrael není problém, ale řešení. Problémem je vedení Hamásu, které využívá civilisty jako živou munici a jako lidský štít," napsal Lieberman.

Hamás pásmu vládne od roku 2007 a vedl proti Izraeli tři války. Podle Izraele podněcuje Palestince k protestům na hranici, což ale Hamás popírá.

O situaci na hranici s Pásmem Gazy jednal dnes izraelský bezpečnostní kabinet. V prohlášení následně zveřejněném úřadem premiéra nejmenovaný diplomat uvedl, že Hamás musí nejprve prokázat, že mu skutečně jde o příměří. Rovněž musí palestinské hnutí navrátit ostatky dvou vojáků zabitých během války v Gaze v roce 2014 a propustit dva civilisty, jejichž osud je nejasný a které údajně Hamás drží v Pásmu Gazy.

"K žádné dohodě s Hamásem nedojde bez repatriace našich synů a občanů a bez zajištění dlouhotrvajícího klidu," stojí v prohlášení úřadu Benjamina Netanjahua.

tes sva mka