"Minimálně třetina uvedla, že neví, jak na to. Škola je v tomto nedokázala, případně svým zaměřením ani nemohla, dostatečně připravit," komentoval výsledky ředitel Krajské hospodářské komory jižní Moravy Tomáš Psota. Pro začínající podnikatele přitom existují inkubační a rekvalifikační kurzy a hospodářská komora se projekty snaží podporovat dotacemi.

Podle Jakuba Tížka nejsou dosavadní kurzy vhodné pro úplné začátečníky, zejména pro ty, kteří ještě nemají vlastní představu projektu. Na podobných kurzech zájemce může odradit například záplava otázek na jejich konkrétní plány, na které zatím nemusí znát odpověď. "Když se zeptáte studenta, jestli chce podnikat, řekne vám, že ne. Když se ho zeptáte, zda si chce rozjet vlastní projekt, který by ho naplňoval a jednou možná i živil, řekne ano," řekl Tížek.

Tížek kritizuje i nezáživnost kurzů. "Byl jsem na rekvalifikačním kurzu, učí se tam jen o tom, jak se platí daně, a o zákonech. Podnikání je sice zejména tohle, ale není v tom žádný zápal, já bych podnikat rovnou přestal," uvedl Tížek.

Proto se ve svém projektu snaží lidi zejména motivovat a poradit jim v začátcích. Klienty Podnikni to! nazývá "nepodnikatelé" a jeho cílem je udělat z nich potenciální budoucí podnikatele, kteří už mají nápad a motivaci a nebojí se podnikání. Mohou se pak přihlásit do inkubačních projektů nebo začít podnikat v malém, s nízkým rizikem ztrát.

Podnikni to! proto sám nazývá "předinkubační kurz". Funguje už tři roky a spolupracuje s deseti vysokými školami, v nichž dosud odučili 26 semestrů. Za tu dobu se kurz podle Tížka zásadně změnil. "Pracujeme teď hodně s emocemi klienta, podnikání je na začátku hodně o emocích," uvedl.