Na základně Čanajíha bylo zhruba 140 afghánských vojáků. Na místo nedorazily posily a vojákům došla munice, jídlo i voda, uvedl šéf provinční rady Muhammad Táhir Rahmání. Povstalci se během ofenzivy, kterou zahájili v neděli, zmocnili osmi víceúčelových terénních vozů HMMWV, známých jako Humvee, uvedl mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid. Islamistům se podle něj vzdalo 57 vojáků a dalších 17 bylo zajato.

Nejednoznačné zprávy přicházejí z města Ghazní, které leží na hlavním tahu spojujícím Kábul a Kandahár. Afghánští vojáci zde už pátý den se vzdušnou podporou USA bojují s povstalci Tálibánu, kteří odřízli telekomunikaci a dodávky elektřiny i vody. Zatímco úřady tvrdí, že vojáci povstalce vytlačili na okraj města, místní obyvatelé vylíčili situaci agentuře AFP jinak. Vytlačení islamistů z města popírá i mluvčí Tálibánu.

OSN vyslovila obavy o osud civilistů v obleženém městě. Uvedla, že podle neověřených informací v Ghazní přišlo o život přes 100 civilistů. V pondělí afghánské ministerstvo obrany informovalo, že zahynulo přes 100 členů bezpečnostních sil, nejméně 20 civilistů a 194 povstalců z hnutí Tálibán.

Podle obyvatel jsou islamisté stále ve městě, zapalují tam budovy a útočí na civilisty. Místní poslanec uvedl, že některé části města sice získali zpět vojáci, ale z výškových budov v jiných částech je ostřelují povstalci.

"Ghazní se teď podobá městu duchů. Ozbrojenci prohledávají dům po domu a hledají státní úředníky, které chtějí zabít i s rodinami," řekl AFP jeden z obyvatel Ghazní. "Kdo může, ten utíká," dodal. Podle dalšího civilisty islamisté zabíjejí každého, kdo jim odmítne pomoct. "Viděl jsem nákladní auto naložené rakvemi, které jelo na hřbitov. Podle všeho to byli civilisté," tvrdí.