Demonstrace u pohraničního plotu se zúčastnily tisíce lidí. Demonstrantů nicméně bylo méně než v předchozích týdnech, uvedl reportér agentury AFP. Podle izraelské armády protestující pálili pneumatiky a házeli na vojáky kameny a výbušná zařízení. Smrt dvou Palestinců zatím izraelská strana nekomentovala.

Izraelská armáda uvedla, že protestující na severu Gazy hodili na vojáky i granát, žádný z příslušníků armády ale nebyl zraněn. "V reakci na násilné výtržnosti armádní tanky zasáhly dvě pozice Hamásu na severu Pásma Gazy," napsala armáda na twitteru.

Ještě před protesty izraelské úřady odvolaly všechna omezení, která byla ve čtvrtek vyhlášena kvůli raketové palbě z palestinského Pásma Gazy na izraelské pohraniční oblasti. Izrael v odvetě ostřeloval desítky cílů radikálů v pásmu. Ve čtvrtek večer se objevila zpráva o dojednaném příměří, jež bylo od dnešního rána po celé dopoledne dodrženo, později se ale protesty zvrhly v násilnosti.

K účasti na demonstracích u hranice vyzvalo občany radikální palestinské hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy již více než deset let vládne. Mluvčí Hamásu řekl, že akce zvané Pochod návratu budou pokračovat, dokud se nedospěje k cíli. Tím je dosáhnout práva na návrat potomků Palestinců, kteří po vzniku Izraele odešli ze svých domovů v dnešním Izraeli. Protesty se konají od konce března a Izraelci při nich zabili už přes 160 Palestinců.

Kvůli čtvrtečnímu násilí armáda zakázala pořádat letní tábory a další výchovné akce v komunitách u hranice Pásma Gazy. Zákaz byl vyhlášen také pro zemědělskou činnost v této oblasti a lidé se měli držet v dosahu krytů. Povolena byla jen shromáždění maximálně 300 lidí. Dnes armáda oznámila, že se bezpečnostní omezení ruší.

Hamás ve čtvrtek večer ohlásil, že se díky egyptskému zprostředkování podařilo dojednat příměří, což však Izrael nepotvrdil. Jeden z izraelských představitelů pouze v rozhlase řekl, že "klid bude následován klidem".