Bylo jasně řečeno, že nepřijmeme upevnění Íránců v Sýrii na hranici, ani za pásmem 100 metrů, sdělil zdroj, jehož citovaly izraelské sdělovací prostředky. Izrael podle serveru The Times of Israel odmítl nabízený kompromis a nechce žádné vojenské zastoupení Íránců v Sýrii. Navíc požaduje, aby byly ze Sýrie staženy střely dlouhého doletu a uzavřeny dílny na výrobu zbraní. "Rusko má náležité možnosti to řešit, je to velmi silný hráč v Sýrii," sdělil zdroj po schůzce.

"Ponecháváme naší armádě volné ruce a myslíme si, že stažení Íránců ze Sýrie musí zahrnout následující body: ze Sýrie budou staženy všechny zbraně s dlouhým doletem, bude zastavena výroba přesných zbraní, odstraněna strategická obrana a přechod mezi Sýrií a Libanonem využívaný k pašování zbraní bude uzavřen," řekl představitel po jednání.

Izrael podle něj stejně jako dosud nechce intervenovat ve vnitřních syrských záležitostech a nezaujímá žádné stanovisko k budoucímu osudu prezidenta Bašára Asada. "Nevměšujeme se ne proto, že nemáme názor na ty hrozné věci, které se tam dějí, ale protože jsme rozhodnuti nevměšovat se s výjimkou humanitárních věcí. Zdůrazňujeme, že Asad je odpovědný za to, že je hostitelem Íránců. Jestli jim dovolí, aby se v Sýrii vojensky etablovali proti nám a s cílem na nás útočit a zničit nás, učiníme to, co je pro naši obranu nutné," dodal zdroj.

Před zahájením jednání Netanjahu ocenil snahu prezidentů Ruska a USA Vladimira Putina a Donalda Trumpa o udržení klidu na izraelsko-syrské hranici. Rusko-americký summit se konal před týdnem v Helsinkách. O schůzku šéfa ruské diplomacie s izraelským premiérem podle Netanjahua požádal Putin. V ruské delegaci byl kromě Lavrova také náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov.

Izrael dlouhodobě požaduje stažení Íránců ze Sýrie vůbec, což už ale Lavrov v minulosti označil za nerealistický požadavek.

Lavrov se v Izraeli vyjádřil k syrským záchranářům, které Izrael pomohl o víkendu evakuovat z jižní Sýrie. Tyto oddíly civilní obrany, které působily v povstaleckých zónách, byly podle Lavrova zapojeny "v syrském konfliktu do strašných provokací".

Syrská vláda dnes evakuaci takzvaných Bílých přileb označila za "kriminální operaci". Izrael tvrdí, že s evakuací pomohl na žádost Trumpa a dalších politiků, protože panovaly obavy o životy záchranářů. Skupina asi 400 lidí se dostala do Jordánska. Jeden z členů Bílých přileb řekl dnes agentuře AFP, že asi 400 dalších členů těchto oddílů zůstalo zablokováno v jižní Sýrii. "Žádáme, aby nám ti, jichž se to týká, pomohli odejít," řekl zdroj AFP.