V ropné metropoli Basra, jejíž infrastrukturu poznamenaly roky nedostatku investic, se konala demonstrace 3000 lidí před hlavním provinčním úřadem. "Lidé si přejí pád politických stran," byl slogan demonstrantů, který byl inspirován protesty během takzvaného arabského jara v roce 2011.

V Iráku se po parlamentních volbách, které se konaly 12. května, nedaří sestavit novou vládu. Očekávají se totiž výsledky ručního přepočítávání hlasů v některých provinciích. Přepočítávání nařídil parlament kvůli obviněním z podvodů. Podle dosud známých výsledků byla ve volbách nejúspěšnější koalice kolem duchovního Muktady Sadra. Současný premiér Hajdar Abádí přitom doufá ve vznik koaliční vlády, v jejímž čele by byl opět on. Demonstranti podle Reuters stojí na straně duchovního.

Abádí, který usiluje o druhý mandát, přislíbil, že jeho šíity vedená vláda bude financovat projekty v oblasti energetiky a vodovodů v Basře, kde je barva kohoutkové vody často hnědá, jelikož v ní je špína a bahno. Demonstranti ale Abádímu jeho sliby nevěří.

Dnes při demonstraci před velitelstvím polovojenské skupiny v Díváníji byl zastřelen civilista, kterému bylo kolem dvaceti let, uvedla agentura AFP s odvoláním na zdravotnické zdroje. Demonstranti podle Reuters házeli kameny.

Irácká policie k rozehnání demonstrantů už dříve použila násilí, při protestech , které trvají více než týden už přišlo o život několik demonstrantů.

Ve čtvrtek Sadr vyzval politiky k odkladu jednání o budoucí vládě s tím, že by se mělo počkat, dokud nebudou splněny požadavky účastníků protivládních demonstrací.

Solidaritu s demonstranty vyjádřil také nejvlivnější duchovní Iráku ajatolláh Alí Sistání.

V města Násiríja u řeky Eufrat policie proti stovkám demonstrantům použila obušky, slzný plyn a rovněž střílela do vzduchu. Demonstranti požadovali propuštění místního guvernéra a jeho kolegů. Požadavky zdůvodnili údajnou korupcí vládních činitelů.

Další protesty se konaly u vchodů do ropných polí. Produkci to ale podle úřadů neovlivnilo.

Na hlavním náměstí v Bagdádu se dnes shromáždilo asi 300 demonstrantů. Jeden z nich nesl transparent s nápisem "revoluce je chudá". Pořádková policie k rozehnání demonstrantů použila vodní děla.