"Koncept lesní mateřské školy je v podstatě 'les je naše hřiště'. Děti jsou převážně venku, hračky jsou převážně tvořené z přírodnin. Neříkám jenom, ale hodně z přírodnin. A protože my dlouhodobě pracujeme s dětmi, které jsou třeba postižené nebo mají různé poruchy učení, a současně spolupracujeme s místní waldorfskou školou Vlaštovkou, tak jsme se rozhodli, že lesní školku tematicky naladíme do Waldorfu," řekla Štyndlová. Waldorfská škola je alternativní vzdělávací program, který chce člověka připravovat na život nejen znalostně, ale také rozvojem tvůrčích schopností a sociálních dovedností.

Na ekofarmě budou mít děti možnost zapojit se například do krmení drůbeže, péče o ovce, kozy i další zvířata. Zateplená jurta se zahradou školky je umístěna přímo na ekofarmě mezi výběhy zvířat, od kterých bude bezpečně oddělena. Děti ale budou mít možnost zvířata pozorovat i přímo z areálu školky a dozvědět se více o jejich životě nebo vzájemných vazbách. Zároveň bude program školky podobně jako jiné mateřinky využívat například tematiky ročních období, součástí areálu bude také bylinková zahrádka.

Díky tomu, že bude lesní školka na Kozodoji zařazena pod městskou příspěvkovou organizaci, rodiče dětí zaplatí za předškolní výuku pouze standardní poplatek jako v jiné mateřské školce. Aktuálně je podle Štyndlové do školky předběžně zapsáno 14 dětí. V ideálním případě by mělo do školky docházet 15 dětí, své děti mohou zapsat i rodiče z okolních měst. Školka bude přijímat děti od tří let s návyky základní samostatnosti. Školka splňuje akreditaci ministerstva školství pro předškolní vzdělávání.

V Karlovarském kraji už funguje lesní školka v areálu u Svatošských skal, je ale provozována jako soukromá.