Prakash je stoupenec teroristické organizace Islámský stát (IS). Australský premiér Malcolm Turnbull v květnu řekl, že očekává, že Turecko muže vydá do několika měsíců.

Australský server News Corp Australia dnes uvedl, že Prakash nyní bude zřejmě obviněn v Turecku.

Žádost o vydání zamítl soudce Ismail Deniz. Rozhodl, že Prakash zůstane ve vazbě v Turecku a tam má být obviněn. Řízení podle australských zdrojů začne v září.

Turnbull sdělil, že se jeho vláda možná proti rozhodnutí neodvolá. "Naším cílem je zajistit, aby Neil Prakash nemohl dále páchat terorismus," řekl.

Podle australských úřadů se Prakash podílel na plánech teroristických útoků, jež měly být spáchány v Austrálii. Vyzýval také k atentátům na americké cíle. Roku 2016 ho australské úřady označily za nejvýznamnějšího Australana, který se může vrátit do vlasti po působení mezi radikály na Blízkém východě.

Při loňském soudním slyšení v Turecku Prakash na otázku, zda se cítí odpovědný za plány útoků, odpověděl: "Měl jsme s tím něco společného, ale nebyl jsem odpovědný na 100 procent."

Šestadvacetiletý Prakash žil v Melbourne a má kambodžské a fidžijské předky. Vyznával buddhismus, než v roce 2012 konvertoval k islámu; o rok později odcestoval do Sýrie. Bývalý rapper z australského Melbourne se pak začal objevovat v náborových videonahrávkách IS a vybízel takzvané osamělé vlky k útokům. Australská vláda odhaduje, že do Sýrie odjelo na 110 australských občanů a připojilo se k IS.