"Google využil Android k upevnění dominantní pozice svého internetového vyhledávače. Tyto praktiky omezily možnosti konkurentů soutěžit v této oblasti na základě předností jejich produktů a přicházet s inovacemi. Evropským spotřebitelům tak byla upřena možnost těžit z účinné hospodářské soutěže v důležité oblasti mobilní komunikace," uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Komisařka připustila, že ve srovnání s obratem, jakého firma dosahuje, jde o vysokou pokutu. Přemrštěná částka to ale podle ní není. Pokuta odpovídá příjmům společnosti Alphabet, mateřské firmy Googlu, za více než dva týdny, spočítala agentura Reuters. "Chceme, aby Google změnil své chování. Je nelegální a musí efektivním způsobem přestat. Nejde o žádnou morální záležitost. Máme trh, ten má svá pravidla a Google podle nich musí hrát stejně jako kdokoliv jiný," uvedla komisařka.

Majitelem Googlu je internetová splečnost Alphabet. Ta loni měla příjmy 110,9 miliardy USD a čistý zisk 12,6 miliardy USD. Google má na výsledcích Alphabetu většinový podíl. V letošním roce podle listu The Wall Street Journal analytici čekají růst příjmů Alphabetu na 136 miliard USD, z toho příjmy z mobilní reklamy mají činit více než 60 miliard USD. Pokuta sice téměř neohrozí hotovostní rezervy firmy, které činí 102,9 miliardy USD, mohla by však dál zhoršit vztahy mezi Bruselem a Washingtonem, které jsou už napjaté kvůli clům.

Google má teď 90 dní na to, aby sjednal nápravu, jinak mu hrozí každodenní penále až pět procent průměrného denního obratu společnosti Alphabet. O takové pokutě by musela komise nově rozhodnout, upozornila Vestagerová.

"Rychlé tempo inovací, široký výběr a klesající ceny jsou charakteristickými znaky ostré konkurence a Android je všechny umožnil. Dnešní rozhodnutí tleská Androidu a zároveň odmítá obchodní model, který umožňuje jeho existenci," reagoval šéf Googlu Sundar Pichai.

Vestagerová dnes vypočetla tři konkrétní prohřešky firmy. Google od výrobců požadoval, aby na vyráběná zařízení předem instalovali aplikaci Google Search a prohlížeč Chrome jako podmínku udělení licence k využívání aplikace Play Store, tedy důležitého online obchodu s aplikacemi. Google také podle komise platil některým velkým výrobcům a provozovatelům mobilních sítí pod podmínkou, že tyto firmy na svých zařízeních předem instalují výhradně aplikaci Google Search a nedovolil výrobcům, kteří chtěli předem instalovat aplikace Google, aby prodali jediné chytré mobilní zařízení běžící na alternativní vývojové větvi otevřeného softwaru Android, které nebyly Googlem schváleny.

Pichai ve svém blogu argumentoval podobně. "Dnes si díky Androidu můžete vybrat z 24.000 různých telefonů ve všech cenových hladinách od více než 1300 různých značek včetně finských, francouzských, italských, lotyšských, maďarských, německých, nizozemských, polských, rumunských, španělských a švédských výrobců," vypočetl. Připomněl také, že je možné předinstalované aplikace snadno smazat a vybrat jiné. "Běžný uživatel Androidu si sám nainstaluje kolem 50 aplikací. Jen loni si z našeho obchodu s aplikacemi Play stáhli uživatelé více než 94 miliard aplikací, prohlížeče Opera Mini a Firefox si uživatelé stáhli více než stomilionkrát," uvedl.

Vestagerová připomněla, že na Androidu funguje asi 80 procent všech chytrých mobilních zařízení v Evropě. Tržní podíl Googlu často přesahuje 90 procent, což pro jiné hráče znamená mimořádně těžké vstupní podmínky.

Google dostal od EK za zneužití dominantního postavení na trhu již koncem loňského června pokutu 2,42 miliardy eur (přes 62 miliard Kč), nynější pokuta je tedy skoro dvojnásobná. První pokuta se týkala obvinění z dubna 2015, podle kterého Google ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňoval vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek.

Podle Vestagerové tuto pokutu společnost "prakticky zaplatila", složila už totiž příslušné bankovní záruky. "Pokuta jde na uzavřený účet a tam zůstává do konečného rozhodnutí soudu. Pak je vrácena členským zemím," vysvětlila komisařka. Pro rozdělení peněz EK využívá stejný výpočet, jakým určuje příspěvky zemí do unijní pokladny.

Komise už předloni v dubnu dospěla k předběžnému závěru, že Google v souvislosti s operačním systémem Android porušuje evropská antimonopolní pravidla.

Rozhodnutí komise o rekordní pokutě vůči známé americké firmě přichází v době, kdy Spojené státy a Evropská unie vedou obchodní spory, zejména kvůli clům.