Agentura Reuters s odvoláním na místní obyvatele oznámila, že syrská armáda v úterý večer zahájila intenzivní bombardování hustě obydleného města Navá, které leží v blízkosti pohraniční provincie Kunajtra.

"Je to jako soudný den. Nevíme, kam odnést raněné, město hoří," sdělili svědci Reuters.

V Navě žije na 100.000 lidí a jde o poslední velkou městskou aglomeraci v Dará, kterou mají ještě v rukou povstalci. Syrská armáda v Dará zahájila ofenzivu v červnu a většinu území už vybojovala.

Pár hodin před nálety se do města vrátilo několik tisíc lidí, kteří předtím uprchli do stanových táborů zřízených poblíž Golanských výšin. Vrátili se, když se začala šířit zpráva, že se povstalci dohodli s ruskými vyjednávači a vzdali se, aby město ušetřili útoků.

Podle SOHR je po náletech vyřazena z provozu místní nemocnice. Opozice obvinila Rusko a spojence za tvrdost vůči civilistům při bezohledném bombardování míst ovládaných rebely. Nálety způsobují velké materiální škody a ztráty lidských životů. Pod tíhou jejich dopadů se pak povstalci vzdávají a přistupují na dohodu, která jim umožňuje odejít do jiných částí Sýrie, jež vláda ještě nemá pod kontrolou. Odevzdávají zbraně a ti, kteří neodejdou, jsou podle Reuters naverbováni do armády.

Od 19. června, kdy boje o Dará začaly, syrský režim většinu provincie ovládl. V případě Navá se stále vyjednává.