Dohodu o evakuaci civilistů výměnou za propuštění vězňů podle SOHR zprostředkovalo Rusko, které je spojencem syrské vlády, a Turecko, které stojí na straně rebelů. Fúa a Kafrája leží v severozápadní provincii Idlib a již tři roky je obléhají rebelové a džihádisté ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám, někdejší odnože mezinárodní teroristické sítě Al-Káida. Obyvatelé vesnic, jejichž populace je převážně šíitská a čítá přes 8000 lidí, podle AFP podporují Asada.

O evakuaci "tisíců lidí" z vesnic Fúa a Kafrája se zmínil i syrský státní tisk. Její termín ale není jasný.

V uplynulých letech odešly do provincie Idlib desetitisíce civilistů a bojovníků, kteří byli evakuování z oblastí ovládaných režimem. Provincie Idlib hraničí s Tureckem.

Obléhání měst a vesnic ve válce, jež trvá od roku 2011, se stalo častou taktikou, zejména provládních vojsk. V březnu a dubnu letošního roku přinutilo bombardování východní Ghúty nedaleko Damašku oslabené rebely přistoupit na odchod na základě dohody zprostředkované Ruskem. Východní Ghútu syrský režim obléhal pět let. Za dva měsíce letošní ofenzivy bylo podle AFP zabito zhruba 1700 civilistů.

O Sýrii při pondělním summitu ve Finsku hovořili také prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin. Trump řekl, že Spojené státy a Rusko by v Sýrii "mohly zachránit tisíce životů". Ruská i americká armáda, pokud jde o Sýrii, podle Trumpa spolupracují a koordinují své kroky. Podle Putina může být nastolení míru a usmíření v Sýrii první ukázkou úspěšné spolupráce.