Bikeři každoročně organizují přejezdy evropskými státy včetně Česka u příležitosti výročí druhé světové války. Například předloni polské úřady motorkářům ale zakázaly vstup do schengenského prostoru. Bikeři se tehdy polskému zákazu nakonec vyhnuli leteckým přesunem do Bratislavy.

Otevření "evropského štábu" Nočních vlků na západě Slovenska se uskutečnilo již v červnu a zúčastnil se ho zástupce ruského velvyslanectví na Slovensku. Ruský velvyslanec v zemi pod Tatrami se v minulosti opakovaně setkal s motorkáři při jejich jízdě přes Bratislavu.

"Snahy tohoto klubu o etablování na Slovensku vnímáme se znepokojením. Názory, které šíří někteří jeho členové, považujeme za škodlivé, zvláště pokud jde o teze hraničící s revanšismem a přepisováním historie," citoval list Pravda mluvčího slovenského ministerstva zahraničí Petera Suska.

Slovenské ministerstvo vnitra v reakci uvedlo, že v souvislosti s činností klubu nedošlo k protizákonnému jednání.

Nejsilnější slovenská opoziční strana Svoboda a solidarita označila Noční vlky za paramilitantní organizaci. Zřízení jejich základy na Slovensku je podle SaS potvrzením toho, že Kreml a jeho spojenci považují Slovensko za slabý článek v rámci EU a NATO.

Adrian Bobok sva