Bezpečnostní úřad se v dopise obrátil na zakladatele strany Andyho Chana a požádal jej, aby do tří týdnů "písemně podložil", proč by strana neměla být zakázána. Národní strana Hongkongu dopis zveřejnila na svém facebookovém profilu.

"Ano, v Hongkongu platí svoboda sdružování, ale nikoli bez výhrad," řekl novinářům John Lee, ministr bezpečnosti ve vládě pročínské správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Stranu zatím nezakázal - může tak učinit teprve poté, co jí poskytne čas na vyjádření.

Lee neuvedl, proč straně hrozí zákaz, ale citoval místní nařízení o sdruženích, podle nějž může být skupina postavena mimo zákon "v zájmu národní či veřejné bezpečnosti, veřejného pořádku, anebo ochrany práv a svobod druhých". "Národní bezpečnost" je přitom definována jako "zachování územní jednoty a nezávislosti Čínské lidové republiky".

Národní strana Hongkongu je jedním z mála uskupení, která otevřeně prosazují nezávislost Hongkongu. Byla založena roku 2016 a na separatistickou manifestaci téhož roku přilákala 2500 sympatizantů.

Andy Chan reportérům řekl, že se nejprve poradí s právníky; v boji o nezávislost Hongkongu ustat nehodlá. "Nikdy nepřestanu bojovat za svobodu, lidská práva, rovnost a důstojnost," uvedl 27letý zakladatel strany.

Hongkong má status zvláštní administrativní oblasti a v rámci principu jedna země, dva systémy požívá určité autonomie. Občané se mohou svobodně vyjadřovat a na rozdíl od lidí z kontinentální Číny také protestovat. Mnozí však tvrdí, že Peking postupně tyto svobody omezuje.

Většina ze 7,3 milionu obyvatel města podle agentury Reuters o nezávislost Hongkongu nestojí.

lsk sva