"Je to vážně škoda, protože bychom mohli udělat tolik dobrého," citoval Trump Putinova slova. "Možná jsme ten klín právě vyrazili, ale ten klín tam byl a prezident Putin to říkal," prohlásil Trump s tím, že zdrojem rozporů je tým zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který roli Ruska ve volbách rozplétá.

Trump vyšetřování opakovaně označil za uměle vyvolanou kauzu, za kterou strojí lidé jako bývalý ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování James Comey a jeho někdejší náměstek Andrew McCabe.

Trump zmínil také páteční obvinění 12 ruských agentů z útoku na server amerických demokratů. Agenti byli obvinění v nepřítomnosti a Putin v Helsinkách navrhl, že by je ruští prokurátoři mohli vyslechnout a že by mohli být přítomni i členové Muellerova týmu, pokud USA v jiných případech umožnilo přítomnost ruských vyšetřovatelů při amerických výsleších.

Trump na Fox News řekl, že ho Putinova nabídka uchvátila. Pak se ale podle amerického prezidenta ukázalo, že ji Putin zase opustil, když řekl, že by to Muellerovi lidé patrně nechtěli. V tom mu dal Trump během interview ve Fox News za pravdu.

Schůzku s Putinem ohodnotil Trump ve Fox News jako dobrou, neboť přinesla řadu dobrých závěrů. "Myslím, že nyní si vedeme s Ruskem velmi dobře," řekl s tím, že do včerejška tomu tak nebylo.

Za největší otázku mezi USA a Ruskem považuje Trump omezování jaderného arzenálu. "Vím, že prezident (Barack) Obama řekl, že největším problémem je globální oteplování, ale já bych řekl, že naším největším problémem je nukleární oteplování," prohlásil.

Trump dále uvedl, že mu Putin nabídl pomoc s jednáním se Severní Koreou. "Se Severní Koreou si vedeme dobře, máme čas. Není kam spěchat," dodal.

V rozhovoru s Fox News se Trump také vrátil k summitu NATO, kterého se zúčastnil před týdnem. V této souvislosti kritizoval média za způsob, jak o alianční schůzce informovala. "Média byla hodně nespravedlivá," řekl s tím, že nepovšimnut zůstal fakt, že díky němu alianční země přidají na obranu 44 miliard dolarů (972 korun).

"Takže jsem byl udiven, když většina médií tvrdila, že jsem byl na zahraniční lídry tvrdý, velmi tvrdý a zlý, což jsem vůbec nebyl. Ale řekl jsem, musíte platit víc," vysvětlil Trump. Připomenul, že o NATO v Bruselu řekl, že je fantastické, ale že pomáhá mnohem více Evropě než Americe. "A my za to platíme 90 procent (nákladů)," doplnil.

Americký prezident dlouhodobě trvá na tom, aby země NATO odváděly na armádu dvě procenta HDP, což většina včetně České republiky zatím nedělá. Investice na dvě procenta HDP chtějí alianční členové navýšit do roku 2024.