"Zdravíme všechny ze stadionu Lužniki, je to tady super!" napsala skupina na twitteru a facebooku. Agentura Reuters následně po telefonu hovořila s jednou ze členek skupiny Olgou Kuračovovou, která jí sdělila, že práva ona byla jednou z osob na hřišti. Kuračovová uvedla, že ji zadržela policie a nyní se nachází na jedné z moskevských policejních stanic.

Tři osoby vtrhly na hřiště v druhé polovině utkání z oblasti kolem francouzské branky a běžely asi 50 metrů každá jiným směrem, čtvrtý člověk byl zadržen hned v úvodu. Hra byla na chvíli přerušena, asi za 25 vteřin se ale hrálo dál. Narušení hry bylo prvním podobným bezpečnostním incidentem během pět týdnů trvajícího šampionátu, za který si Rusko vysloužilo pochvalu, zvláště pokud jde o dobrou organizaci, poznamenala agentura Reuters.

Pussy Riot na své facebookové stránce uvedly, že hru narušily, aby upozornily na porušování lidských práv v Rusku. V této souvislosti zmínily případ ukrajinského režiséra Oleha Sencova. Toho zadržely ruské úřady v květnu 2014 a obvinily ho, že na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014, zosnoval teroristické spiknutí. Sencov obvinění odmítal jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Odsouzen byl k 20 letům vězení. Nyní již od poloviny května drží hladovku a tvrdí, že je připraven zemřít, aby dosáhl osvobození "všech ukrajinských politických vězňů" z ruských věznic.

Jako své požadavky Pussy Riot zmínili propuštění politických vězňů, svobodu slova na internetu, svobodu shromažďování a existenci politické soutěže.

Skupina Pussy Riot je známá svými protesty proti Kremlu a ruské vládě. Tři členky Pussy Riot poslal v roce 2012 moskevský soud na dva roky za mříže za předvolební výtržnosti v moskevské katedrále Krista Spasitele. Pětice členek Pussy Riot tehdy v chrámu křičela text písně Bohorodičko, vyžeň Putina, kritizující prezidenta Vladimira Putina i hlavu pravoslavné církve, patriarchu Kirilla, jenž podpořil Putinovu kandidaturu v tehdejších prezidentských volbách.

Odvolací soud změnil jedné z odsouzených punkerek nepodmíněný trest na podmíněný. Marija Aljochinová a její kolegyně Naděžda Tolokonnikovová byly propuštěny na amnestii v době, kdy jim do odpykání celého trestu zbývalo jen čtvrt roku.

tes mka