Italská levice utrpěla po březnovém historickém volebním debaklu další ránu. V místních volbách ztratila radnice ve svých tradičních baštách. Příkladem mohou být města Pisa, Siena a Massa v Toskánsku, kde napříště zasedne starosta z Ligy, nebo ze stran pravého středu, což list La Repubblica označil za "zhroucení rudé pevnosti". Území okolo měst Florencie a Bologna bývá označováno za "rudý pás" a po desetiletí to byla sféra vlivu levicové PD.

Dalším příkladem může být město Imola, které také leží v "rudém pásu", v regionu Emilia Romagna, a proslavilo se mimo jiné díky okruhu formule 1. PD tam vládla 73 let, nyní bude mít město starostu z M5S.

Ještě před pěti lety byla ztráta tradičních bašt PD nemyslitelná, napsala agentura Reuters. V roce 2013 držela PD 10 z 11 klíčových radnic Toskánska; nyní má pouze tři. Místní volby ve Florencii se budou konat v roce 2019.

Místní volby hmatatelně potvrdily nárůst preferencí Ligy. Té by v parlamentních volbách hlas podle průzkumu Swg, který minulý týden zveřejnil deník La Stampa, dalo 29,2 procenta voličů. Jejímu koaličnímu partnerovi M5S tentýž průzkum přisuzuje 29 procent hlasů.

Liga severu, dříve marginální strana, původně usilovala o odtržení Padánie, tedy oblasti v povodí řeky Pádu na severu Itálie, od zbytku Itálie. Nový předseda strany, nynější ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini, vypustil z názvu strany slovo "sever" a volební úspěch založil na vyhrocené protiimigrační rétorice. V březnových volbách odevzdalo krajně pravicové Lize hlas 17 procent voličů.