Na konferenci přijede do Prahy kolem 700 účastníků ze 67 států světa, řekla ČTK předsedkyně Českého výboru OMEP Dana Moravcová. Seznámí se například s různými náměty na hry, díky kterým mohou děti lépe pochopit třeba, proč je dobré třídit odpad. Navštíví také 26 školek v Praze 2, Praze 8 a Praze 9.

OMEP je mezinárodní nevládní organizace, která usiluje o zlepšení výchovy a péče o děti do osmi let. Má konzultativní statut například u Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) nebo Dětského fondu OSN (UNICEF). V současné době působí na všech kontinentech a jejími členy je 72 zemí. V Evropě má OMEP 27 členských zemí.

Organizace vznikla v roce 1948 v Praze na podnět ze Švédska a Anglie. Jejím původním cílem mělo být po druhé světové válce vytvoření podmínek péče o sirotky. Český výbor OMEP má podle Moravcové kolem stovky členů, kterými jsou hlavně učitelky z mateřských škol a další odborníci na předškolní výchovu. Výbor je součástí poradního týmu pro předškolní vzdělávání na ministerstvu školství.