Bezpečnostní složky spřízněné s SDF zákaz vycházení oznámily v sobotu večer. Platit má od dnešního svítání do úterý. Ve zdevastovaném městě byla rovněž postavena kontrolní stanoviště, uvedli v rozhovoru s Reuters svědci.

"Naše zpravodajské služby obdržely informace o tom, že do města vstoupili teroristé spříznění s IS, kteří chtějí páchat útoky," uvádí se v prohlášení bezpečnostních složek.

Islámský stát prohlásil Rakku za hlavní město svého chalífátu v roce 2014. Zpět město dobyla SDF s podporou mezinárodní koalice v říjnu. Čtyři měsíce trvající bitva si vyžádala životy tisíců lidí a nálety značnou část infrastruktury srovnaly se zemí.

Podle místních zdrojů se v uplynulých týdnech zvýšilo napětí mezi většinovými arabskými obyvateli města a převážně kurdskou SDF a minulý měsíc se v této souvislosti konalo několik protestů. Demonstranti si přáli, aby SDF z města odešla a protesty, byly potlačeny, uvedly podle Reuters tyto zdroje.

Mnoho ze 100.000 obyvatel města podle místních obyvatel nesouhlasí s tím, že musí podstoupit vojenskou službu a tvrdí, že kurdské vedení města většinovou arabskou populaci diskriminuje.

SDF obvinění odmítá a tvrdí, že místní úřady spravují obyvatelé města, a rovněž uvádí, že hodlá napravit roky diskriminace Kurdů ze strany vládnoucí Socialistické strany arabské obrody (Baas).

Nejmenovaný zdroj z města uvedl, že cílem nejnovějších bezpečnostních opatření v Rakce je zadržet vůdce skupiny arabských rebelů, který se rozešel s SDF.