Za zvýšením stojí růst mezd, který ve čtvrtletí činil 8,6 procenta, ale také dvouprocentní nárůst počtu zaměstnanců. Kupní síla mezd vzrostla meziročně o 6,6 procenta, tedy nejvíce za posledních 15 let.

Ekonomové oslovení ČTK ale upozorňují, že růst mezd není dlouhodobě udržitelný. Podle hlavního ekonoma Cyrrusu Lukáše Kovandy mzdy ještě letos výrazně porostou, stoupnou o osm procent. Příští rok ale zpomalí na 5,5 procenta, úroveň kolem pěti procent ekonom považuje za udržitelnou. Vzhledem k tomu, že i nezaměstnanost je velmi nízko a podle Kovandy se nedá očekávat její další citelnější pokles, znatelně zvolní i současné vysoké tempo objemu vyplácených mezd. "Zvolnění bude zřetelné od příštího roku," uvedl Kovanda.

Podle analytika Next Finance Jiřího Cihláře bude rekordní růst mezd pokračovat do první poloviny tohoto roku. "Firmy se budou moci přetrhnout pro získání kvalitního zaměstnance," uvedl s připomenutím nízké míry nezaměstnanosti, která se podle něj do léta dostane pod tři procenta. Koncem roku už ale očekává míru kolem čtyř procent a pomalejší růst ekonomiky, což přispěje k pomalejšímu růstu mezd, ne-li k úplnému zastavení.

Firmy letos od ledna do března vyplatily více než čtyřem milionům zaměstnanců o 10,8 procenta více peněz na mzdách než loni. "Lidé měli rekordně vysokou důvěru v ekonomiku. Díky tomu dynamicky rostly maloobchodní tržby. Jejich meziroční tempo bylo čtvrté nejvyšší mezi státy EU," poznamenal k vývoji analytik ČSÚ Jiří Kamenický.

Významnou roli při stimulaci růstu mezd sehrál stát, a to posílením platových tarifů státních zaměstnanců i dalším navýšením minimální mzdy. Objem vyplacených mezd stoupl letos nejvíce ve vzdělávání a výrobě tepla a elektřiny, růst překročil 16 procent. V krajském srovnání byl největší růst patrný v Praze, kde vyplacené mzdy stouply o 13,7 procenta na 106 miliard korun. Představují tak 27 procent výplat v Česku. Naopak pokles vyplacených mezd registrují těžaři, nejpomalejší růst o 6,1 procenta vykázal Královéhradecký kraj, kde se propouštělo.

Za celý loňský rok zaplatily tuzemské firmy na výplatách 1,5 bilionu korun, což bylo o 8,8 procenta více než předloni. HDP loni stoupl o 4,6 procenta a poprvé dosáhl pěti bilionů korun. V prvním čtvrtletí výkon ekonomiky zeslábl, přesto se Česko díky meziročnímu růstu HDP zařadilo mezi nejrychleji rostoucí země EU. Ekonomiku táhly vyšší investice i spotřeba domácností.