"Čekáme na diplomatické řešení, probíhají rozhovory mezi různými státy" o přijetí lodi Lifeline a trosečníků na její palubě, řekl podle AFP mluvčí německé organizace Axel Steier. Žádné podrobnosti ohledně probíhajících jednání ale sdělit nechtěl. Prohlásil ale, že loď zůstane v mezinárodních vodách, dokud se situaci, v níž se nachází, nepodaří vyřešit.

Maltská armáda dnes dodala lodi zásoby. "I když nemá žádnou zodpovědnost, Malta právě poskytla humanitární pomoc," napsal na twitteru maltský premiér Joseph Muscat. Zároveň vyzval, aby loď změnila svůj směr, vzdálila se od maltských výsostných vod, a zabránila tak další eskalaci sporu. Vydat by se loď podle Muscata měla směrem k "původní destinaci", kterou byla Itálie. Nikdo ze zachráněných lidí podle premiéra není v tak špatném zdravotním stavu, aby musel být evakuován.

Itálie obvinila organizaci Lifeline, že jednala v rozporu s mezinárodním právem, když na palubu plavidla vzala migranty, místo aby se o ně postarala libyjská pobřežní stráž. "Tyto lodě (nevládních organizací) mohou zapomenout na to, že by se někdy dostaly do Itálie. Chci obchody převáděčů a mafiánů zhatit," uvedl dnes na facebooku italský ministr vnitra Matteo Salvini. Organizace Lifeline na druhé straně trvá na tom, že pomohla v nouzi zhruba 230 trosečníkům, mezi nimiž je 14 žen a čtyři děti.

Steier rovněž odmítl tvrzení římských úřadů, že loď neoprávněně stáhla nizozemskou vlajku. Nizozemsko předtím ujistilo, že dotyčné plavidlo nefiguruje v jeho námořních rejstřících.

"Všechny naše dokumenty jsou v pořádku, všechno je legální," prohlásil Steier. Potvrdil, že loď pluje pod nizozemskou vlajkou, a podivil se nad vznesenými obviněními.

Lifeline nalodila přes dvě stovky migrantů začátkem týdne u libyjských břehů i přes varování italského ministra vnitra Mattea Salviniho, že ji Itálie nepřijme. Italská a libyjská pobřežní stráž posádce sdělily, ať zůstane v libyjských vodách a počká na loď z Libye. Ve čtvrtek se objevilo na sociálních sítích video, na němž Salvini prohlásil, že Lifeline uvidí Itálii jen na pohlednici a ať si posádka dopraví migranty kamkoli jinam. Předtím Salvini řekl, že by loď měla odplout například do Nizozemska, Francie nebo Británie.