Z 16 člunů v Gibraltarském průlivu bylo na záchranná plavidla přijato 264 osob, které pak vystoupily v andaluských přístavech Tarifa a Barbate. Dalších 176 lidí bylo zachráněno ve Středozemním moři mezi jižním pobřežím Španělska a Marokem a 129 v Atlantickém oceánu u ostrova Gran Canaria.

Zachránění pocházejí především ze severní a subsaharské Afriky, ale také z Asie, uvedl mluvčí organizace Salvamento maritimo.

Před šesti dny se Španělsko uvolilo přijmout ve Valencii loď Aquarius s 629 migranty zachráněnými u libyjského pobřeží. Její přistání ve svých přístavech odmítaly Itálie a Malta a na lodi hrozila kritická humanitární situace.

Snaha migrantů dostat se z Afriky přes moře do Evropy se s oteplením v poslední době opět zintenzivnila. Znovu se množí zprávy o záchraně stovek lidí ohrožených na riskantní mořské trase vedoucí za vysněným lepším životem v bohatých zemích Evropské unie. Valná část z nich se na cestu vydává z Libye. Libyjská pobřežní stráž dnes oznámila zachránění dalších 200 migrantů, pět lidí ale ve vlnách našlo smrt.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (OIM) od letošního 1. ledna do 20. června do Španělska dorazilo 12.155 migrantů. Během tohoto období při pokusu dostat se na španělské pobřeží zahynulo 292 běženců. Celkově pak ve Středozemním moři přišlo od začátku roku o život 960 lidí snažících se doplout do Evropy.