"I když bude 100 procent republikánů hlasovat v Senátu, tak potřebujeme deset demokratických hlasů, abychom dosáhli tolik potřebného imigračního zákona," napsal Trump s tím, že demokraté v zákonodárném sboru z politických důvodů jen házejí republikánům klacky pod nohy. "Nestarají se o zločin, který přichází od hranic! Potřebujeme zvolit více republikánů!" uvedl.

"Republikáni by měli přestat plýtvat svým časem na imigraci, dokud v listopadu nezvolíme více senátorů a kongresmanů," poznamenal prezident. Republikáni nyní sice ovládají Sněmovnu reprezentantů a také Senát, ale ve 100členném Senátu drží jen těsnou většinu 51 křesel, což jim komplikuje schvalovací proces v případech, kdy je nutná podpora 60 hlasů.

Řešení patové situace je podle Trumpa jednoduché. "Zvolte v listopadu více republikánů a my schválíme ty nejlepší, nejspravedlivější a nejúplnější imigrační zákony na světě. Nyní máme ty nejpitomější a nejhorší," uvedl prezident s tím, že heslem demokratů je vzdor, zatímco republikáni se řídí mottem tvoř.

Vůdce republikánské většiny ve sněmovně Kevin McCarthy chce i tak o zákonu hlasovat. "Se zákonem míříme do pléna," řekl McCarthy na adresu republikánského kompromisního návrhu zákona o migraci. O právním předpisu měli kongresmani hlasovat původně ve čtvrtek, rozhodování ale odložili na pátek a dnes ho přeložili na příští týden. McCarthy uvedl, že odklad byl zvolen proto, aby bylo možné pro návrh dojednat podporu napříč frakcemi Republikánské strany. Ve čtvrtek sněmovna odmítla návrh zákona vypracovaný konzervativním křídlem strany.

V listopadu budou Američané vybírat nové složení celé Sněmovny reprezentantů a také třetiny Senátu. Demokraté si od voleb slibují ovládnutí alespoň jedné z kongresových komor. Pokud se jim to skutečně podaří, značně tak republikánskému prezidentovi Trumpovi zkomplikují vládu v jeho druhé polovině prezidentského mandátu.