Personál terminálů bylo nutné minulý týden evakuovat a vývoz ropy zastavit. Důvodem byl ozbrojený útok odpůrců generála Chalífy Haftara, který ovládá východ země.

Zastavení provozu terminálů znamená pro Libyi denní výpadek 400.000 barelů ropy určené na export. Boje a požáry minulý týden také poškodily nebo zničily ropné zásobníky.

Haftarova Libyjská národní armáda (LNA) se chystala na protiútok a několik dní na ztracené pozice útočila letadly. Její mluvčí Ahmad Mismarí dnes řekl, že dopoledne jednotky obnovily kontrolu As-Sidru a boje pokračovaly, přičemž LNA vytlačuje oponenty dál na západ. Vojákům LNA se také podařilo získat ropný terminál Rás Lanúf, u kterého se nachází obydlená oblast, a nepřátelé uprchli do pouště na jih a západ, uvedl Mismárí s tím, že mnoho rebelů bylo zabito.

Podle místních obyvatel a zdravotnických zdrojů agentury Reuters ale boje pokračovaly jižně od Rás Lanúfu a při operaci přišlo o život deset členů LNA a dalších 13 bylo zraněno. Celkový rozsah škod na terminálu zatím není jasný.

"Doufáme, že provoz (v terminálech) během několika dní obnovíme," řekl novinářům ve Vídni šéf státní ropné společnosti Mustafá Sanalla. Ve Vídni se koná schůzka Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a některých dalších států, které stojí mimo ropný kartel.