Tato hranice bude po brexitu jedinou pozemní hranicí mezi Británií a Evropskou unií. Hlavní vyjednavač unie Michel Barnier v úterý konstatoval, že v této otázce přetrvávají mezi Spojeným královstvím a EU vážné neshody.

Obě strany podle agentury Reuters souhlasí s tím, že je potřeba vypracovat záložní řešení režimu na hranici, aby zůstala otevřená i po brexitu v březnu 2019, a pak trvalou dohodu. Dohoda ohledně záložního plánu je však zatím jen velmi obecná. Podle plánu by nicméně Severní Irsko v podstatě zůstalo v bezcelní zóně. Postoj britské vlády přitom zůstává takový, že Británie opustí celní unii a na celou zemi se budou vztahovat stejná pravidla.

Irský ministr zahraničí Simon Coveney dnes v místním tisku prohlásil, že odchod Spojeného království z evropského bloku by nemusel být kvůli sporu o hranici hladký. "Žádali jsme a usilovali jsme o to, aby bylo v červnu dosaženo výrazného pokroku. Britská vláda ale toho nebyla schopna," uvedl šéf irské diplomacie. Podle něj to je frustrující pro obě strany.

Předseda EK Juncker dnes zdůraznil, že komise Irsko podporuje. Brusel podle něj chce v brexitových rozhovorech od Londýna "více odpovědí a méně nových otázek".