OS KOVO ubývalo členů od 90. let. V roce 2016 se svaz rozrostl o necelých 300 lidí. K oživení zájmu přispělo zavedení možnosti nové formy působení odborů, takzvaného seskupení členů, které dává možnost anonymního členství v odborech. "Umožnilo lidem se, v uvozovkách, po určitou dobu jakoby skrýt," uvedl Valášek. U klasické základní organizace dostane zaměstnavatel hned seznam členů jejího výboru. Seskupení členů fungují v 70 firmách a zahrnují skoro 3000 lidí.

"Členská základna roste plynule i v klasických základních organizacích," uvedl Valášek. Podle něj pomohly vyhrané protestní akce. Odborové organizace si také uvědomují důležitost propagace, dělají své webové stránky a používají facebook. Na jihu Čech mají i specialistu na komunikaci s médii, řekl.

Na Vysočině má OS KOVO kolem 60 odborových organizací převážně ve strojírenských firmách. Podle údajů od 48 firem byla loňská průměrná hrubá mzda v těchto podnicích 31.598 korun měsíčně. "Mezi nejúspěšnější, co se týče kolektivního vyjednávání, patří Bosch Diesel Jihlava, Valeo Humpolec a Agrostroj Pelhřimov," řekl předseda OS KOVO Jaroslav Souček.

Naopak stávková pohotovost od května trvá v jihlavské firmě Automotive Lighting se zhruba 2500 pracovníky. Protest odboráři zdůvodnili neochotou firmy uzavřít kolektivní smlouvu pro příští rok. Podle Součka tam teď odboráři očekávají nabídku od zahraničního vedení. Vlastníkem Automotive je společnost Magneti Marelli, která je součástí koncernu Fiat Chrysler Automobiles.