Kraj rozvíjí projekt sítě elektrokol, který spustil v roce 2015 a jehož cílem je zpřístupnit cykloturistiku starším či méně pohyblivým výletníkům. Nyní jsou půjčovny v Nových Hradech, Borovanech, Trhových Svinech, Suchdole nad Lužnicí, Jindřichově Hradci a Nové Bystřici, kde si lze dohromady půjčit 26 elektrokol. Od července přibudou v Bechyni, Písku, Hluboké nad Vltavou, Deštné a Vráži u Písku, nabídnou 28 elektrokol. Spolu s kolem dostanou cyklisté i leták, který obsahuje pět doporučených tras po okolí půjčoven, mapu, výškový profil tras nebo tipy na výlety.

Zájem o elektrokola roste i na Lipně. Firma Lipno servis je nabízí v půjčovně několik sezon, loni celé vybavení obměnila, koupila 20 nových elektrokol a do budoucna pořídí další.

"Je to trend a ještě je to vhodné pro naši lokaci, kde jsou to buď dlouhé výlety kolem Lipna, kdy se dá na elektrokole ujet několik desítek kilometrů, i když to není zrovna cyklista, anebo do kopců na Vítkův Hrádek. Tam, kde by lidé normálně nešlapali, si vezmou elektrokolo a dají to v pohodě, ať už je to seniorský pár, nebo rodiny s dětmi," řekl Smíšek.

Z půjčoven, které provozuje kraj, se elektrokola nejvíc půjčují v Nové Bystřici a Borovanech. Zájem je trvalý. "Máme poptávky z terénu na další rozšíření půjčoven, sháníme zdroje. A chceme dát i těm, kteří mají vlastní elektrokolo, možnost, kde si kolo bezpečně dobijí," řekl Polášek.

Dojezd elektrokola z půjčovny kraje je 100 kilometrů. Za celodenní zápůjčku zaplatí člověk starší 55 let a držitel průkazu ZTP 150 korun, ostatní 250 Kč. V ceně je nabitá baterie, mapa, navigace i zámek.