Zástupce vlády sdělil Reuters, že vládní úřad ke cvičením učiní prohlášení v pátek.

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un se minulý týden sešli v Singapuru. Kim na summitu slíbil pracovat na jaderném odzbrojení Korejského poloostrova, Trump za to nabídl Severní Koreji bezpečnostní záruky a ohlásil přerušení manévrů americké a jihokorejské armády, které označil za provokativní.

Japonsko výsledek summitu uvítalo jako první krok k odstranění jaderných zbraní ze Severní Koreje, ale společná vojenská cvičení armád USA a Jižní Koreje stále považuje za důležitý prostředek k odvrácení hrozeb ze strany KLDR.

Při severokorejských raketových testech loni dvě rakety přelétly nad Japonskem; Severní Korea od roku 2006 provedla šest jaderných zkoušek, poslední z nich loni.

V Tokiu se první evakuační cvičení konalo v lednu a podobné akce uspořádala také menší města a vesnice. Podle Kjódó se letos měla cvičení konat v devíti prefekturách.

Zástupce města Jaita, které leží v prefektuře Točigi, už informoval městské úřady, že centrální vláda se rozhodla naplánované cvičení pozastavit "s ohledem na mezinárodní situaci". V podobném smyslu byly informovány i další prefektury.