Na jednání, které se uskuteční v rámci zasedání Rady pro všeobecné záležitosti (GAC), bude mít Polsko možnost vysvětlit ostatním zemím bloku svůj pohled na věci, které mu už řadu měsíců Evropská komise vytýká. Komise je přesvědčena, že podoba justiční reformy, kterou provedla nyní vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost, podkopává právní stát v Polsku.

Poté, co komise loni v prosinci svůj spor podle článku sedm unijní smlouvy předala do rukou států bloku, je úterní jednání dalším formálním krokem v proceduře, která může teoreticky skončit až odebráním hlasovacích práv země v Radě EU.

Timmermans dnes na zasedání komise informoval o své nedávné návštěvě Varšavy a jednáních s polským premiérem Mateuszem Morawieckým. Přímo v polském hlavním městě uvedl, že doufá v pokračování dialogu, ale sblížení stanovisek nijak nenaznačil.

Svůj pohled na celý problém Varšava v Bruselu prezentovala v březnu, když vypracovala skoro stostránkovou "bílou knihu", obsáhle popisující reformy, vysvětlující jejich smysl a srovnávající ji se situací v jiných zemích EU.