Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un se na summitu minulý týden dohodli, že USA a KLDR vyhledají, identifikují a repatriují pozůstatky amerických vojáků, kteří jsou od korejské války pohřešováni. Na seznamech pohřešovaných z korejského konfliktu je stále téměř 8000 příslušníků armády Spojených států, přičemž asi 5300 z nich zůstává podle odhadů pohřbeno v komunistické KLDR, napsal server BBC News.

"Přípravy na přijetí pozůstatků pokračují. Předání by se mohlo uskutečnit v příštích několika dnech," řekl AFP americký činitel.

"Při několika příležitostech v minulosti představitelé Severní Koreje uvedli, že mají až 200 souborů pozůstatků (amerických vojáků), které byly nalezeny v průběhu uplynulých let," sdělil Pentagon v pondělí.

Boje, kterých se na jihokorejské straně účastnily i jednotky OSN pod americkým velením a na severokorejské straně Čína, skončily v roce 1953 pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou smlouvou. USA a KLDR tak od konfliktu z 50. let zůstávají de facto ve válečném stavu.

Řadu let týmy amerických expertů, s pomocí Severokorejců, hledaly a vracely pozůstatky amerických vojáků v Severní i Jižní Koreji. Mezi roky 1996 až 2005 se v KLDR uskutečnilo 33 pátracích operací; výsledkem bylo vrácení více než 200 souborů pozůstatků. Americká vláda přitom zaplatila Severokorejcům zapojeným do pátracích operací odškodné ve výši 15 milionů dolarů. Dalších šest sad ostatků se do USA vrátilo při jednorázové operaci v roce 2007.

Od té doby jsou společná pátrání již více než deset let pozastavena. Americká vláda prohlašuje, že nemůže vyšetřovatelům zajistit bezpečnost.