"Letiště v Hudajdá bylo zcela vyčištěno (od povstalců) a pod kontrolou ho mají plně" provládní vojáci, řekl velitel ze Spojených arabských emirátů Abdas Salám Šahí. SAE jsou stejně jako Saúdská Arábie a několik dalších zemí součástí koalice, která od roku 2015 bojuje proti šíitům a hájí zájmy jemenské vlády.

Mluvčí této koalice, kterého citovala agentura Reuters, potvrdil dobytí letiště s tím, že boje pokračují v jeho okolí. "Snažíme se nyní zničit opevnění povstalců poblíž letiště," řekl mluvčí. Podle něj je přístav v provozu.

Podle Šahího se dobytí letiště zúčastnily jemenské brigády sestavené z bývalé elitní jednotky jemenské armády a místní bojovníci z jižního Jemenu. Podle zdrojů z brigády citovaných agenturou AP nyní jemenské síly postupují k silnici spojující přístav se Saná. Pokud ji ovládnou, ocitnou se povstalci odříznuti na pobřeží a nebudou moci počítat se zásobami z hlavního města, které je v rukou šíitů od roku 2014.

Podle dalších jemenských zdrojů citovaných AP se nyní odehrávají tvrdé boje i mimo přístavní město Hudajdá, ve vzdálenosti asi 20 kilometrů jižně od letiště.

OSN uvádí, že jemenskou válku nepřežilo 10.000 lidí a více než osm milionů Jemenců je na pokraji vyhladovění. Až 22 milionů občanů potřebuje nějakou formu pomoci. OSN se obává, že těžké boje ve městě Hudajdá humanitární krizi dále prohloubí.