Trump během setkání v Kapitolu prohlásil, že se musí s přistěhovalectvím něco podniknout "teď hned", uvedl člen sněmovny Mark Meadows. Prezident připustil, že rozdělování rodin "určitě není přitažlivé téma a působí špatně", dodal poslanec Tom Cole.

Od počátku května bylo od rodičů odděleno více než 2300 dětí. Záběry mladých lidí v klecích a nahrávky dětského nářku budí hněv na domácí scéně od představitelů církví po vlivné podnikatele, jakož i kritiku z ciziny. Podle průzkumu Reuters/Ipsos tuto politiku podporuje méně než třetina Američanů, zatímco proti ní se staví 56 procent dotázaných. Lidé na sociálních sítích a některá média také kritizovala Trumpovu stupňující se rétoriku poté, co prezident prohlásil, že demokraté chtějí, aby "ilegální migranti" "zamořili" Spojené státy jako mezinárodní zločinecký gang MS-13.

Mnoho republikánů se podle CNN obává, že kauza a Trumpův nekompromisní postoj odradí některé republikánské voliče před listopadovými volbami do Kongresu.

Skupina republikánských senátorů v úterý Trumpa vyzvala, aby rodinám umožnil zůstat pospolu. "Doufám, že se nám podaří jednat s demokraty a dosáhnout nějakého výsledku, což znamená vypracovat zákon, a nejen se zabývat se handlováním, které nikam nepovede," řekl vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell.

Trump udělal z tvrdého postoje proti přistěhovalectví ústřední bod své volební kampaně a důrazně hájí kroky své vlády, která zavedla politiku "nulové tolerance" a přísného prosazování přistěhovaleckých předpisů. Vinu za rozdělování rodin ale svaluje na demokraty, jejich údajnou laxnost a na "mezery v zákonech". Ukončení rozdělování rodin se snaží spojit s přijetím širšího zákona o imigraci, zahrnujícího i financování zdi na hranicích s Mexikem. Demokraté Trumpa obviňují, že děti používá jako rukojmí.

"Máte děti, pane prezidente? Chcete, aby vaše děti byly odděleny?" pokřikoval jeden z demokratických zákonodárců během živelné interpelace na chodbách Kapitolu. Prezident tyto dotazy ponechal bez odpovědi a spokojil se s tím, že zamával na kamery. Když kráčel budovou Kongresu, jeden stážista na něj křičel vulgarity, uvedla stanice Fox News.

Během setkání prezident ujistil, že podpoří jakýkoli republikánský zákon, který by urovnal "krizi na hranici a problém rozdělování rodin tím, že umožní rodiny vyhostit" bez jejich rozdělení, za předpokladu, že zahrne i další požadavky: postavení zdi na hranici s Mexikem a omezení legální migrace, uvedl mluvčí Bílého domu.