"Otevíráme novou kapitolu," prohlásila Merkelová po několikahodinovém jednání s Macronem o reformách Evropské unie a eurozóny. "Potřebujeme evropské odpovědi. Vede nás vědomí, že Evropa musí najít svoje místo v multilaterálním světě," poznamenala.

Aby se Evropská unie mohla důrazněji zasazovat za svá přesvědčení, za mír nebo životní prostředí, potřebuje podle obou politiků užší spolupráci v zahraniční, bezpečnostní a obranné politice. EU musí být podle Merkelové v těchto oblastech schopná rozhodnějšího postupu a jednotnějšího vystupování. "Jsme za jedno, že potřebujeme nové nástroje v oblasti zahraniční politiky, že se musíme zasazovat za to, abychom vždy nepotřebovali jednomyslnost," zdůraznila.

Osmadvacítka musí také reformovat svůj azylový systém, který by měl být podle Macrona efektivnější a solidárnější. Součástí změn má být výrazné posílení Evropské agentury pro pobřežní a pohraniční stráž (Frontex), srovnání azylových standardů i lepší spolupráce se zeměmi původu běženců a a podpora těchto států.

"Naším cílem zůstává evropská odpověď na tuto výzvu," řekla Merkelová, která zároveň připustila, že hledání takové odpovědi je nadále složité. "Věříme v evropskou odpověď na výzvy, které před nás staví migrace," poznamenal zase Macron. Merkelové přislíbil spolupráci, pokud jde o vracení migrantů z německých hranic do Francie. Obě země se podle něj vzájemně ujistily, že podporují rychlý návrat běženců do zemí EU, v nichž byli registrováni.

Merkelová je v otázce vracení části migrantů z německých hranic pod velkým tlakem koaliční Křesťanskosociální unie (CSU). V příštích dvou týdnech chce o tématu jednat i s dalšími státy.

Macron k rozsáhlým reformám Evropské unie vyzval loni v září jen několik dnů po německých parlamentních volbách. Odpovědi z Německa se ale dlouho nedočkal, protože ve spolkové republice až do letošního jara vznikala nová vláda. Ani po opětovném jmenování Merkelové do funkce kancléřky z Německa nepřišla žádná rozhodná reakce na Macronovy návrhy. "Na řadu odpovědí jste dlouho čekali," poznamenala dnes Merkelová. Nakonec ale obě strany našly společnou řeč.