"Musíme vždy zatýkat lidi, kteří přicházejí do naší země nelegálně," uvedl Trump v jednom z tweetů. Z 12.000 dětí, které byly v USA zadrženy, jich podle něj 10.000 jejich rodiče poslali "na velmi nebezpečný výlet" a jen 2000 jich bylo se svými rodiči, "z nichž mnoho se pokusilo vstoupit do naší země nelegálně při mnoha příležitostech".

Nyní je podle Trumpa nejlepší doba, aby Kongres změnil "směšné a překonané" zákony o imigraci. Při změnách by měli podle něj mít zákonodárci stále na mysli, že "musíme mít silnou bezpečnost na hranici". "Pokud nemáte hranice, nemáte zemi," poznamenal v jednom z tweetů šéf Bílého domu. Trump by se měl ještě dnes ve Washingtonu sejít se republikánskými zákonodárci, se kterými chce debatovat o změnách migračních zákonů.

Hlavním problémem při řešení migrace v USA jsou podle Trumpa opoziční demokraté. "Nezajímá je zločin. Oni chtějí, aby imigranti - ať už jsou jakkoli zlí - nelegálně proudili do naší země a zamořili ji, jako MS-13," napsal Trump s odkazem na mezinárodní zločinecký gang Mara Salvatrucha, který působí v USA a ve středoamerických státech. Demokraté podle prezidenta nedokážou vyhrát pomocí své "hrozné politiky", a vnímají tak imigranty jako "potenciální voliče".

V jednom z příspěvků se Trump vrátil také k pondělnímu tweetu, ve kterém komentoval migrační debatu v Německu a kritizoval Evropu, že dovolila uprchlíkům, aby "násilně" změnili její kulturu. "Zločinnost v Německu stoupla od doby přijetí migrantů o deset procent (úřady tyto zločiny ale nechtějí hlásit). V jiných zemích je to ještě horší," uvedl dnes na twitteru americký prezident. "Buď chytrá, Ameriko!" dodal.

Německá média už v pondělí Trumpovo tvrzení o rostoucí zločinnosti vyvrátila. Podle oficiálních statistik je zločinnost v Německu dokonce na nejnižší úrovni od roku 1992.

Podle oficiálních údajů bylo v důsledku politiky "nulové tolerance" vůči nelegální migraci odděleno od rodičů v posledních týdnech na americko-mexické hranici celkem 2000 dětí. Velkou pozornost v této souvislosti dnes vyvolala nahrávka, která údajně zachycuje pláč dětí odebraných rodičům.

Trump se kvůli rozdělování rodin migrantů stal terčem kritiky nejen v zahraničí, ale i doma. Politika "nulové tolerance" se nelíbí demokratům i mnohým republikánům. Například dlouhodobý Trumpův kritik, arizonský senátor za republikány John McCain ji označil za "urážku slušnosti amerického lidu". Je podle něj v rozporu s principy a hodnotami, na kterých byly Spojené státy založeny.

K ukončení politiky "nulové tolerance" dnes Trumpovu administrativu vyzvalo také jednadvacet demokratických ministrů spravedlnosti amerických států. V dopise zaslaném ministrovi spravedlnosti USA Jeffu Sessionsovi a ministryni vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenové označili praxi oddělování dětí za "nelidskou". Porušuje podle nich práva dětí a také některé ústavní principy.