V prohlášení de Mistura jednání označil za "obsáhlá" a "konstruktivní" s tím, že se začíná objevovat částečný konsensus ohledně podoby a náplně práce ústavního výboru.

Vytvoření výboru bylo schváleno na lednové mírové konferenci v Soči. Představitelé hlavní opoziční vyjednávací skupiny souhlasili, že budou s de Misturou spolupracovat, jestliže výbor vznikne pod záštitou OSN. Vláda syrského prezidenta Bašára Asada nejprve s plánem souhlasila, následně se ale do práce výboru odmítla zapojit. Koncem května ale Damašek podle všeho opět změnil názor, a to nedlouho poté, co se setkali syrský prezident Bašár Asad a jeho hlavní spojenec, ruský prezident Vladimir Putin.

Rada bezpečnosti OSN, ve které zasedá Rusko i Spojené státy, dala de Misturovi mandát k dosažení dohody o nové syrské vládě, o nových volbách a o celkové reformě vládnutí. Devět kol mírových rozhovorů pod záštitou OSN za poslední čtyři roky ale nepřineslo žádný posun.

Válka, kterou zažehlo potlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se postupně se zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí si už vyžádalo přes 340.000 obětí na životech a přinutilo miliony lidí opustit domovy.