Ostravská univerzita se akci snaží o to, aby si mladí lidé vypěstovali vztah k regionu, měli v něm silné zážitky a chtěli se do něj vracet. "Jsem přesvědčen o tom, že je povinností univerzity nejen vzdělávat, ale také přispívat k celkové kultivaci regionu, ať už výsledky vědy a výzkumu, nebo pozitivním působením na mladé lidi, na kterých budoucnost tohoto regionu stojí," uvedl rektor Jan Lata.

Akce je připravena na 28. června, kdy ji v poledne zahájí bitva O pohár Ostravské univerzity. Pro středoškoláky jsou připraveny ceny za více než 130.000 korun a soutěž prověří jejich znalosti, pohybové dovednosti nebo kreativní myšlení, řekla Wantulová.

Odpoledne bude happening pokračovat kulturním programem s vystoupením zpěvačky Elis s kapelou, improvizační skupiny ALLIMP a kapely Hard to Frame. V podvečer se v soutěži improvizovaného humoru proti sobě postaví dva ostravské spolky ALLIMP a ImPéčko. Večer zakončí kapela N.O.H.A.

Akce je zdarma a je přístupná veřejnosti. Vedle programu na podiu bude po celý den na Masarykově náměstí připraven doprovodný program, při kterém si návštěvníci mohou vyzkoušet různé umělecké či vědecké workshopy. Budou mít možnost se také naučit základy první pomoci nebo se seznámit se studentskými organizacemi.

mtk ktp