"To místo je součástí naší historie, i když velice negativní. Připomíná to zvěrstva nacistického režimu. Myslím, že je důležité, aby takové projekty byly zrealizované," uvedl Babiš.

Předsedovi vlády dnes projekt představili zástupci Československé obce legionářské. Legionáři vilu získali zdarma v roce 2015. Léta nevyužívaná budova dříve patřila společnosti Foxconn. Na kompletní rekonstrukci odhadem za 55 až 70 milionů korun nemají peníze. Zadlužit se spolek zatím nechce.

"Jsme schopni opravovat vilu za pomoci města, kraje a dalších subjektů. Pokud si nevezmeme úvěr, budeme opravy zajišťovat krok po kroku, a místo čtyř let nám to bude trvat třeba deset let i více," řekl ČTK regionální zástupce legionářské obce František Bobek.

Na opravy menšími částkami přispívá čtvrtým rokem kraj, druhým rokem město. Legionáři z dotací získali několik milionů korun a opravují postupně části, které jsou v havarijním stavu, například mohutnou věž.

"Odstranili jsme dřevomorku v jídelně, ve sklepeních, v nejhorších stavu byla věž. Vyčistili jsme ji od přízemí nahoru, sanovali veškeré dřevo, osekali veškerou omítku, střecha je provizorně zastřešená, věž má nový ochoz," řekl Bobek.

Hejtman Martin Netolický (ČSSD) uvedl, že kraj je ochotný přispět až 15 milionů korun, zároveň by ale mělo dát peníze také město. Netolický doufá, že individuální dotaci kolem 40 milionů korun legionáři od státu dostanou. "Uvidíme, kolik dá město a kraj, my to musíme nějakým způsobem doplnit," uvedl Babiš.

Larischova vila je vzdušnou čarou vzdálená čtvrt kilometru od bývalé střelnice, kde je dnes Památník Zameček věnovaný obětem heydrichády. Město připravuje jeho obnovu za 15 milionů korun. Přímé spojení mezi nimi není, pozemky vlastní společnost Foxconn. Památník však vede výrobními prostory závodu. Z bezpečnostních důvodů proto není možné zajistit volný pohyb lidí v těchto prostorách, řekl mluvčí firmy Pavel Tuček.

"V aktuální situaci přímé pozemní, případně nadzemní propojení není možné. V případě dalšího vývoje využití areálu však nemůžeme budoucí propojení zcela vyloučit," řekl mluvčí Foxconnu Pavel Tuček.