"Vojenská operace proti přístavu Hudajdá bude pokračovat, ledaže by se z něho povstalci bezpodmínečně stáhli," citovala agentura AFP státního ministra pro zahraniční záležitosti Spojených arabských emirátů Anvara Karkáše. Ten dodal, že koalice dál nechává volnou cestu z Hudajdy do jemenské metropole Saná, aby povstalcům umožnila ustoupit. Karkáš dnes řekl, že Hudajdá je pro povstalce dojnou krávou, z které mají obrovské množství financí. Podle ministra tato situace trvá již příliš dlouho.

Porážka Húsíů v Hudajdá by pro ně znamenala největší oslabení za poslední tři roky a odřízla by od zásobování jimi ovládané hlavní město Saná. OSN varovala, že ofenziva v Hudajdá může vyvolat hladomor ohrožující miliony lidí. Mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric dnes oznámil, že dosud před boji v okolí přístavního města Hudajdá do jiných částí stejnojmenné provincie a do přilehlých oblastí uprchlo asi 5200 rodin, což je přibližně 26.000 lidí. Počet prchajících civilistů podle Dujarrice poroste, pokud budou boje pokračovat. Zmocněnec OSN pro Jemen Martin Griffiths do válkou zmítané země dorazil v sobotu s cílem zamezit další eskalaci bojů a ze Saná bude podávat zprávy Radě bezpečnosti OSN, uvedl Dujarric.

Jemen od roku 2014 sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové, podporovaní šíitským Íránem, a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Té od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov. Agentura AP s odkazem na nejmenované svědky uvedla, že si v neděli povstalecké ostřelování vesnice Haglán Marís v centrálním Jemenu vyžádalo životy nejméně osmi lidí, z nichž většina patřila k jedné rodině.