Hnutí dnes představilo lídra, o dalších kandidátech teprve rozhodne. Zatím tak není jasné, na jakém místě bude primátorův náměstek Matěj Hollan nebo zastupitel pro sociální začleňování Martin Freund. Hollan ČTK řekl, že jedničkou je Antonová, která by se měla starat o komunikaci, zatímco on by chtěl věnovat čas kultuře. Antonová je překladatelka, v minulosti působila i jako mluvčí Domu umění města Brna. Předsedkyní hnutí je od roku 2014, v minulosti neúspěšně kandidovala do Senátu se zaměřením na sociální témata a na péči o umírající.

Žít Brno před čtyřmi lety mělo na kandidátkách některé Piráty a uspělo jak ve volbách na magistrátu, tak v městské části Brno-střed. Letos se měla situace obrátit a lidé z Žít Brno měli být na pirátské kandidátce, ale při volbě se neumístili na prvních pěti místech ani Hollan, ani zastupitelé hnutí Hana Kašpaříková a Freund, který měl být jako nejúspěšnější z hnutí až na sedmém místě pirátské kandidátky. "Snažili jsme se sestavit širší koalici pro sjednocení liberálních trendů, ale bohužel se to nepovedlo. To nás vede ke kandidatuře," uvedla Antonová.

Podle ní město v posledních letech ožilo, dostala se do popředí dříve odsouvaná sociální i historická témata. Připomněla, že se Brno například omluvilo za poválečný odsun Němců z Brna, při němž zemřely stovky lidí, a pořádá kvůli odsunu Pouť smíření z Pohořelic do Brna.

Žít Brno také přišlo s projekty, které mají za cíl ukončit bezdomovectví v Brně. "Kandidaturou chceme připomínat, že společnost může být silná a spokojená pouze tehdy, pokud je schopná pomoct těm, kteří si sami pomoct nedokážou. To je lidem chudým, postiženým či ve složité životní situaci," řekla Antonová. Podle Freunda nechce hnutí stavět bohaté proti chudým, nemocné proti zdravým, slabé proti silným nebo mladé proti starým. Hnutí se chce angažovat i v kultuře a dotáhnout projekty, které má nyní na starosti. Patří mezi ně Janáčkovo kulturní centrum nebo přestavba bývalé věznice na Kreativní centrum.

Lenka Horáková dr