Severokorejská média ve středu oslavovala summit jako vítězství KLDR, přičemž uváděla, že Trump a Kim se dohodli na postupném procesu denuklearizace Severní Koreje výměnou za rušení sankcí. Prohlášení ze summitu neuvádí, kdy se Pchjongjang hodlá vzdát atomových zbraní, ani jak tento krok bude možné ověřit.

Pompeo dnes zdůraznil, že nejprve musí být dokončeno jaderné odzbrojení KLDR a poté teprve budou sankce zrušeny. "Prezident Trump se vyjádřil naprosto jasně ohledně pořadí procesu denuklearizace a uvolnění sankcí," prohlásil šéf americké diplomacie na tiskové konferenci po jednání se svou jihokorejskou kolegyní Kang Kjong-wha a japonským ministrem zahraničí Taróem Kónem v Soulu.

Ministři zahraničí Spojených států, Jižní Koreje a Japonska se dnes podle agentury Reuters zavázali, že jejich země budou spolupracovat, aby zajistily, že se Severní Korea vzdá svého jaderného programu.

Pompeo také uvedl, že Spojené státy se nadále "drží svého cíle dosáhnout úplného, ověřitelného a nezvratného jaderného odzbrojení Severní Koreje". Tato formulace ve společném prohlášení podepsaném v Singapuru Kimem a Trumpem nebyla.

V Jižní Koreji a Japonsku vyvolalo největší obavy Trumpovo překvapivé oznámení o pozastavení amerických vojenských cvičení s jihokorejskou armádou, což byl dlouhodobý požadavek KLDR. Soul a Tokio opakovaně zdůrazňují, že tyto manévry jsou nutné pro zajištění jejich bezpečnosti.

Šéf americké diplomacie Pompeo dnes připomněl, že zastavení americko-jihokorejských manévrů je ve společném prohlášení Kima a Trumpa podmíněno pokračováním "produktivních" jednání mezi USA a KLDR. Jihokorejská ministryně zahraničí Kang dnes uvedla, že otázka budoucnosti manévrů bude nyní předmětem rozhovorů vojenských představitelů Spojených států a Jižní Koreje.

Jihokorejský prezident Mun Če-in, který je stoupencem sbližování se Severní Koreou, dnes při setkání s Pompeem prohlásil, že Jihokorejci výsledky schůzky Donalda Trumpa a Kim Čong-una vítají. Negativní komentáře k summitu podle něj pocházejí od "izolovaných" jedinců a nevyjadřují veřejné mínění.